Eerste foodhal buiten de randstad opent in Deventer


DEVENTER – Voedselfetisjisten uit de regio hoeven straks niet meer op trektocht, maar kunnen hun culinaire behoeftes om de hoek bevredigen. Volgende week vrijdag opent in een voormalige graansilo in het oude havengebied van Deventer de eerste foodhal buiten de Randstad.

Dit gebied is enorm dynamisch. Hier gebeurt echt van alles!

Tien restaurants

Fijnproevers kunnen kiezen uit tien vaste restaurants. Het aanbod van Fooddock, zoals de hal heet met een kwinkslag naar het Havenkwartier, varieert van Oud-Hollandse balkenbrij tot Arabische tapas en Thais Soulfood.

Fooddock

Fooddock houdt het midden tussen de razend populaire, strakke Foodhallen in Amsterdam en de rauwe, industriële Fenix Food Factory in Rotterdam. ,,De Fenix Food Factory is van alle gemakken gespeend, terwijl de Foodhallen juist heel gelikt zijn. Wij zitten ertussen in”, zegt Tseard Ettema, een van de initiatiefnemers, in een hal die twee weken voor de opening nog ruikt naar de riolering, lijm en gezaagd hout. Ettema: ,,Maar geloof mij; over tien dagen ruik je hier veel betere geuren.”

Industriële karakter

Om hun roestige charme te behouden zijn de voormalige zaadkokers in de Zwarte Silo -zoals het pand beter bekend staat- bijvoorbeeld niet geverfd, maar het pand is wel voorzien van degelijk sanitair, in de vroegere paardenstal, en comfortabele vloerverwarming. De wand van de laatste van de drie hallen waar het gebouw uit bestaat is voor de helft vervangen door glas; een duidelijke esthetische verbetering die de bezoekers een adembenemende doorkijk op de haven biedt, waardoor het industriële karakter van het gebied dubbel zo hard binnenkomt. Om precies die reden zijn ook de deuren van de nooduitgangen van glas.

Fooddock Deventer met Patt & Nu

Critici

Critici zullen misschien zeggen dat de pas geopende Vershal in Eindhoven de eerste foodhal van buiten de Randstad is, maar die hal richt zich vooral op de marktfunctie (retail), terwijl de foodhal in Deventer zich volledig richt op consumptie ter plekke (de restaurantfunctie).

Havenkwartier

Dat Fooddock juist in het Havenkwartier van Deventer zijn plek vindt is geen toeval. Ooit was het plan om alle industriegebouwen in het voormalige bedrijvengebied plat te walsen en in te wisselen voor ‘hoogwaardige stadsvilla’s. Dat betekende ook dat nog bestaande grote, bedrijven in het gebied opeens moesten voldoen aan strengere eisen. Dat leidde tot protest en met name hierdoor ging de grootscheepse herinrichting van tafel.

Vlaams Model

Nu omarmt Deventer in het gebied het zogenaamde Vlaamse Model: veel loslaten, weinig vastleggen en vooral: laat ontwikkelingen afhangen van de vraag van het gebied. Ettema onderschrijft dat: ,,Dit gebied is enorm dynamisch. Hier gebeurt echt van alles. De gemeente Deventer heeft ons er mede doorheen geholpen.”